Mini Schengen

Inicijativa ‘Mini Šengen’

Na drugom sastanku lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, koji je održan 10. novembra 2019. u Ohridu (Sjeverna Makedonija), postignut je načelan dogovor o uspostavljanju tkz. ‘mini šengena’ kojim se omogućava slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala između navedenih zemalja. Ova inicijativa ima za cilj da se bolje valorizuje ekonomski potencijali regiona i da se ovaj prostor učine atraktivnijim za buduća strana ulaganja.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji će omogućio građanima putovanje između zemalja bez viza, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura. Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja neće morati da brinu o radnoj snazi, jer će moći bez dodatnih procedura da dovode potrebnu radnu snagu iz sve tri zemlje. Slobodan i brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje dvadesetčetvoročasovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa posebnim akcentom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju. Takođe je predviđeno i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, podsticanje razmene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i razvoj. U oblasti turizma, svaki turista koji dođe u jednu od tri zemlje moći će bez dodatnih procedura da posjeti i preostale dvije.

Sastanku u Ohridu prisustvovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se, za sada, nijesu priključili inicijativi.

Svim zainteresovanim investitorima Adriatic Bridge Partners obezbijediće dodatne informacije o načinu korišćenja biznis pogodnosti planiranih ovom inicijativom.
Za više informacija kontaktirajte nas na: office@adriaticbridgepartners.com