Db 2020

Objavljena nova ‘Doing business 2020’ lista

Prema najnovijoj list o lakoći poslovanja Svjetske banke, u prvih deset zemljana pet su iz Azije, četiri iz Evrope i Sjedinjene Američke Države. U poređenju sa izvještajima objavljenim u prošloj i pretprošlog godini istih pet zemalja zauzima neke od prvih 5 pozicija.

Doing business list – prvih 10

RankingDB 2020DB 2019DB 2018
1Novi ZelandNovi ZelandNovi Zeland
2SingapurSingapurSingapur
3Hong KongDanskaDanska
4DanskaHong KongJužna Koreja
5Južna KorejaJužna KorejaHong Kong
6Sjedinjene Američke DržaveGruzijaSjedinjene Američke Države
7GruzijaNorveškaVelika Britanija
8Velika BritanijaSjedinjene Američke DržaveNorveška
9NorveškaVelika BritanijaGruzija
10ŠvedskaMakedonija, BJRŠvedska

Najbolje rangirane zemlje Zapadnog Balkana su: Sjeverna Makedonija (17), Srbija (44), Crna Gora (50), Kosovo (57), Albanija (82), Bosna i Hercegovina (90).

Posmatrano po zemljama:

  • Sjeverna Makedonija je ostvarila neznatan napredak u indikatorima: dobijanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom i sprovođenje ugovora.
  • Srbija je ostvarila poboljšanje u velikom broju indikatora, osim u indikatoru: osnivanje biznisa, dok su indikatori dobijanje kredita i spoljna trgovine zabilježen je isti rang ili blaga stagnacija.
  • Crna Gora je u ovom izvještaju zadržala istu poziciju kao i prošle godine. Napredak se odnosi na indikatore: dobijanje građevinskih dozvola (u kojoj je Crna Gora napravila skok na 40 poziciji) i rješavanju nesolventnosti.
  • Kosovo je ostvarilo napredak u skoro svim indikatorima, a posebno se ističu: snabdijevanje električnom energijom u kojoj je ostvaren rast od 9,5 poena.
  • Albanija je ostvarila napredak po osnovu šest od deset indikatora, a posebno u oblasti snabdijevanje električnom energijom.
  • Bosna i Hercegovina zauzela je 50 poziciju, a neznatni napredka ostvaren je u indikatorima: osnivanje biznisa, snabdijevanje električnom energijom i rješavanje nesolventnosti.

Generalno, zemlja Zapadnog Balkana ostvarile su zapažen napredak u pojedinačnim oblastima, ali su još uvijek ostale brojne oblasti koje treba poboljšati.

Najbolje rangirane zemlje Zapadnog Balkana prema određenim indikatorima

 Pokretanje biznisDobijanje građ. dozvolaSnabdijevanje el. energijomRegistracija nepokretnostiDobijanje kreditaPlaćanje porezaSprovođenje ugovora
ZemljaKosovoSrbijaSjeverna MakedonijaKosovoCrna Gora i KosovoSjeverna MakedonijaCrna Gora
Rang1296837153744

Članovi našeg tima aktivno su učestovali u kreiranju prethdnih izvještaja o lakoći poslovanja u više zemalja. Adriatic Bridge Partners koristi određene segmente Doing Business-a i drugih analiza vezanih za zemlje Zapadnog Balkana za pripremu projektnih predloga našim inostranim klijentima.

Za više informacija kontaktirajte nas na: office@adriaticbridgepartners.com