Db 2020

Objavljena nova ‘Doing business 2020’ lista

Prema najnovijoj list o lakoći poslovanja Svjetske banke, u prvih deset zemljana pet su iz Azije, četiri iz Evrope i Sjedinjene Američke Države. U poređenju sa izvještajima objavljenim u prošloj i pretprošlog godini istih pet zemalja zauzima neke od prvih 5 pozicija.

Doing business list – prvih 10

Ranking DB 2020 DB 2019 DB 2018
1 Novi Zeland Novi Zeland Novi Zeland
2 Singapur Singapur Singapur
3 Hong Kong Danska Danska
4 Danska Hong Kong Južna Koreja
5 Južna Koreja Južna Koreja Hong Kong
6 Sjedinjene Američke Države Gruzija Sjedinjene Američke Države
7 Gruzija Norveška Velika Britanija
8 Velika Britanija Sjedinjene Američke Države Norveška
9 Norveška Velika Britanija Gruzija
10 Švedska Makedonija, BJR Švedska

Najbolje rangirane zemlje Zapadnog Balkana su: Sjeverna Makedonija (17), Srbija (44), Crna Gora (50), Kosovo (57), Albanija (82), Bosna i Hercegovina (90).

Posmatrano po zemljama:

  • Sjeverna Makedonija je ostvarila neznatan napredak u indikatorima: dobijanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom i sprovođenje ugovora.
  • Srbija je ostvarila poboljšanje u velikom broju indikatora, osim u indikatoru: osnivanje biznisa, dok su indikatori dobijanje kredita i spoljna trgovine zabilježen je isti rang ili blaga stagnacija.
  • Crna Gora je u ovom izvještaju zadržala istu poziciju kao i prošle godine. Napredak se odnosi na indikatore: dobijanje građevinskih dozvola (u kojoj je Crna Gora napravila skok na 40 poziciji) i rješavanju nesolventnosti.
  • Kosovo je ostvarilo napredak u skoro svim indikatorima, a posebno se ističu: snabdijevanje električnom energijom u kojoj je ostvaren rast od 9,5 poena.
  • Albanija je ostvarila napredak po osnovu šest od deset indikatora, a posebno u oblasti snabdijevanje električnom energijom.
  • Bosna i Hercegovina zauzela je 50 poziciju, a neznatni napredka ostvaren je u indikatorima: osnivanje biznisa, snabdijevanje električnom energijom i rješavanje nesolventnosti.

Generalno, zemlja Zapadnog Balkana ostvarile su zapažen napredak u pojedinačnim oblastima, ali su još uvijek ostale brojne oblasti koje treba poboljšati.

Najbolje rangirane zemlje Zapadnog Balkana prema određenim indikatorima

  Pokretanje biznis Dobijanje građ. dozvola Snabdijevanje el. energijom Registracija nepokretnosti Dobijanje kredita Plaćanje poreza Sprovođenje ugovora
Zemlja Kosovo Srbija Sjeverna Makedonija Kosovo Crna Gora i Kosovo Sjeverna Makedonija Crna Gora
Rang 12 9 68 37 15 37 44

Članovi našeg tima aktivno su učestovali u kreiranju prethdnih izvještaja o lakoći poslovanja u više zemalja. Adriatic Bridge Partners koristi određene segmente Doing Business-a i drugih analiza vezanih za zemlje Zapadnog Balkana za pripremu projektnih predloga našim inostranim klijentima.

Za više informacija kontaktirajte nas na: office@adriaticbridgepartners.com